Indhold i isen

På denne side kan du læse mere om indholdet i vores is. Du kan bla. læse om allergi, E-numre, stabilisator og sukker.

Allergi

Under sortimentssiden kan du under hver enkelt is se, hvillke allergener der er i hver is. Der er som hovedregel ikke brugt æg i isen. Visse is – som f.eks. tiramisu eller Nutella/Kiks– indeholder dog kiks/bagværk, hvor der forekommer æg.

Is med nødder laves i samme maskine som alle de andre is. Der kan derfor forekomme spor af nødder i alle vores is.

For at alle trosretninger trygt kan spise vores is, bestræber vi os på ikke at benytte husblas, gelatine eller nogen form for animalske stabilisatorer eller emulgatorer i nogen af vores is. Det kan dog ved sjældne lejligheder forekomme, og i sådanne tilfælde er personalet altid informeret, og isen naturligvis skiltet. Vores stabilisatorer er dog hallal-certificerede.

Hvis du er i tvivl, kan du som sagt se hvad hver enkel is indeholder, (under-sortiment og dagens is.) Hvor der er allergi information, ud for hver enkelt isvariant.

E-numre

E-numre har hos mange forbrugere fået en noget negativ klang. Selve E-nummeret er bare en europæisk varedeklaration over forskellige tilsætningsstoffer. Tilsætningsstoffer behøver ikke nødvendigvis at være negative. Naturlige farvestoffer fra rødbeder og gulerødder er også tilsætningsstoffer.

Det er vigtigt for os hos Ismageriet at være ærlige omkring vores produkt, derfor lægger vi ikke skjul på, at det nogle gange er nødvendigt at bruge tilsætningsstoffer.

Du kan læse mere om E-numre på Fødevarestyrelsens hjemmeside. http://www.e-numre.dk

Hvis vi har brugt E-numre i vores is, kan du se det ved at klikke på selve isen (under-sortiment og dagens is.)

Stabilisator

Vi anvender ca. 0,8 % stabilisator i vores is, og der er som udgangspunkt hverken æg eller animalske stabilisatorer i det, vi bruger i Ismageriet.

En stabilisator har den ganske simple funktion at binde ingredienserne sammen, så isen bliver mere stabil og dermed giver en god fornemmelse i munden, når den spises.

Stabilisatoren er altså et fortykningsmiddel, som vi kender det fra kartoffelmel og majsstivelse (f.eks. maizena). Disse to produkter kan dog ikke bruges i is, bl.a. fordi de bliver hårde og klumper, når de fryses.

Traditionelt har man brugt æg til at stabilisere og emulgere med, fordi æg har et højt indhold af lecitin og protein, som kan få vand og fedt til at hænge sammen. Udover at æg har en gennemtrængende smag, har de også en relativt dårlig evne til at stabilisere, og isen skal derfor spises inden for 24 timer.

En mere moderne isstabilisator består derfor typisk af mono- og diglycerider af fedtsyrer, stivelse, samt en blanding af plantefibre fra tang (carrageenan), pektin, guargummi, xanthangummi og johannesbrødkernemel, som kan optage op til 80 gange sin egen vægt i væske. Det er det samme som bruges, når du laver hjemmelavet marmelade eller syltetøj for, at få det til at blive tykt. Det hedder geleringsmidler og købes under navne som Tørsleffs Melatin eller Dr. Oetker i supermarkeder.

Vores stabilisator er desuden glutenfri og hallalcertificeret.

Sukker

Det er endnu ikke muligt at erstatte sukker med kunstigt sødemiddel.

Sukker er en vigtig faktor, når det drejer sig om at nedsætte frysepunktet og bevare den gode konsistens – det betyder, at fordi der er sukker i massen, er det muligt at bevare den cremede konsistens ned til 10-15 minusgrader.

Vi laver derfor ikke sukkerfri-is, da det kræver særlig produktion og stabilisatorer, som specialiserede fabrikker er væsentligt bedre til.

Shopping Cart
Scroll til toppen